«Архітектура України: від античності до наших днів»

2019-02-21

По всій Україні – безліч архітектурних пам’яток зі славною і багатою історією, якими у свій час пишалися і які були епіцентром історичних подій. Нині вони не втратили історичної цінності. Історичні будівлі – приклади неокласицизму, барокко, неоготики та багатьох інших стилів.

Архітектурна традиція на теренах України пройшла довгий історичний шлях розвитку. Найдавніші пам'ятки монументальної, мурованої архітектури на українських землях походять із узбережжя Чорного моря - з колишніх грецьких колоній, які сягають VIII – VII ст. до н.е. До таких міст належали Тіра над лиманом Дністра, Ольвія над лиманом Південного Буга.

Архітектура продовжувала розвиватися на місцевій, самобутній народній основі. Українські архітектори запозичували й творчо застосовували прийоми стилю барокко, для якого характерними були декоративна пишність, вигадливість, мальовничість.На селі і, значною мірою, в містах як будівельний матеріал використовували переважно дерево. Саме з дерева будувалися хати селян, міщан, козаків, часто й будинки козацької старшини, сільські церкви. У містах найчастіше споруджували будови з цегли й каменю: гетьманські палаци, будинки старшини, магістратів, монастирі, церкви.Українська архітектура вагомим внеском лягла в скарбницю української та світової культури.У п’ятикласників 90-ї школи сьогодні відкрилася арт-галерея «Архітектура України: від античності до наших днів». Бібліотекарі філії №9 долучили школярів до багатої історії нашої країни, адже наші предки вміли будувати гарно і на віки. Рідна красуня Одеса має чим пишатися: оперний театр, археологічний музей, будівля філармонії та інші, якими можна милуватися довго.

А серед нинішніх наших читачів зростають майбутні Бернардацці та Боффо!

Кiлькiсть переглядiв: 217

Коментарi