"Черное море, ты будешь всегда нашим от от края до края"

2018-12-12

/Files/images/DSCN1724.JPG

1996 р. шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія й Україна – підписали Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря. Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність суттєво погіршилась у порівнянні з попередніми трьома десятиріччями. Зараз вчені пильно спостерігають за динамікою того, що відбувається з Чорним морем і наскільки дієві заходи щодо його збереження. Згідно з офіційними висновками, справи йдуть не кращим чином. Серед основних чинників, що порушують рівновагу в екологічній системі моря, можна виділити:

- Сильне забруднення річок, що впадають у море;
- Забруднення вод нафтою і нафтопродуктами;
- Забруднення вод моря відходами людської життєдіяльності;
- Масовий вилов риби;
- Зміна складу флори і фауни водного світу під впливом антропогенних чинників.

У бібліотеці №40 відбувся екологічний навігатор для учнів 7-В класу, школи №17. Бібліотекар Парфьонова О.Є. представила тематичну виставку, розповіла про походження назви Чорного моря, а також висвітлила найбільш актуальні питання його життєдіяльності: кліматично-метеорологічні умови, цілющі властивості, про мешканців морських глибин, екологічні проблеми моря та шляхи їх розв’язання.
У ході гри «Мешканці Чорного моря», яка проходила у вигляді вікторини з використанням карток та матеріалів міжнародного екологічного проекту «Чорноморська скринька», учні закріпили знання про фауну моря і дізналися про деякі нові факти життя в Чорному морі. Їм потрібно було відгадати назву чорноморського «мешканця» у найкоротший час. Як відомо, образ моря у всі часи приваблював художників, режисерів, поетів та письменників. Для більш глибшого уявлення присутнім був запропонований інтерактивний вірш-пазл, який треба було зібрати спираючись на естетичне відчуття.
Завершився захід обговоренням чому важливо бережно ставитись до природних багатств рідного краю і що кожен із нас може вже сьогодні зробити для того, щоб допомогти Чорному морю залишатись чистим і таким же цілющим, як і сотні років назад. Адже, майбутнє Чорного моря – в наших руках! Врятуймо наше Чорне море! Врятуймо наше майбутнє.
Кiлькiсть переглядiв: 247

Коментарi